Loading...

Barnevakt, Dagmamma og Au Pair - Hva er forskjellen?

Enten du leter etter noen som kan passe på barna dine fast, tidvis eller til spesielle arrangementer vil du kunne finne det du trenger på Yoopies. Det kan være vanskelig å navigere seg rundt i jungelen av barnepassere, så hva er egentlig forskjellen på Barnevakt, Dagmamma og Au pair?

Barn og barnevakt

Barnevakt

Å finne en barnevakt kan ofte være det enkleste og rimligste alternativet til barnepass. En barnevakt passer som regel barn i korte perioder, enten du behøver noen til å passe barna fra tid til annen, fast hver uke eller bare for én kveld. En barnevakt vil ikke kunne stille opp hver dag og det er ikke en fulltidsjobb, men de kan stille opp til faste tider hver uke ved avtale.

Dagmamma

En dagmamma er en person som passer barn på dagtid, enten hjemme hos familen eller i sitt eget hjem. Det finnes også Dagmammaer som passer flere barn samtidig, noe om gjør at de ofte tar litt mindre betalt. Mange foreldre søker Dagmamma i perioder de ikke har barnehageplass, men noen gjør det også fordi de ikke ønsker å ha barnet i barnehagen.
Det er viktig å vite forskjellen på typer Dagmammaer. Om Dagmamma passer barna hjemme hos familien anses hun å være ansatt av dem. Familien er dermed pliktig i å betale skatt, gi feriepenger og andre nødvendige utbetalinger en arbeidstaker måtte ha krav på. Om Dagmamma passer barnet hjemme hos seg selv derimot må hun registrere seg som selvstendig næringsdrivende, og foreldrene betaler bare den månedlige prisen hun setter.

Au Pair

En Au Pair er en person som bor hjemme hos en familie og passer barna der. Familien gir en Au Pair kost, losji og lommepenger mot at de passer barna. Arbeidsoppgaver er som regel å følge barna til og fra skolen, lett husarbeid, lek med barna og barnepass på kveldstid. Familien bestemmer som regel arbeidstidene, men gjennomsnittlig jobber en Au Pair rundt 30 timer i uken.

Dagmamma

Hva velger man?

Så hva skal man velge? Avhengig av hvor mye barnepass du har behov for kan det være lurt å overveie hva som er best for barnet, familien og lommeboken. Noen alternativer er dyrere enn andre, og på Yoopies kan man finne barnepass i nærområde som er både pålitelig og til en pris som er rimlig.

FINN BARNEPASS!